Westraven Chanoir vaasje {Vazenkunst}



Gemerkt door de pottenbakker


Westraven aardewerk
In 1844 vragen de Huibert en Hendrik Ravesteyn in Utrecht vergunning aan voor het maken van witte muurtegeltjes en er wordt in hun dakpan- en vloertegelfabriek ‘de Nijverheid’ een schilderslokaal gevestigd. Het is het begin van een honderdvijftig jaar durende productie van tegels, potterie en bouwkeramiek die vervaardigd en ontworpen worden door hardwerkende vakmensen en kunstenaars. Eind jaren dertig ontwerpt de kunstenaar Cris Agterberg duurder aardewerk.


Als rond 1936 de pottenbakker Leendert Blok in dienst treedt wordt de potterie uitgebreid en kort daarna ontwerpt Cris Agterberg enige series aardewerken vazen en schalen voor de fabriek. De pottenbakker Leendert Blok zorgt in de jaren '50 voor vernieuwing bij het aardewerk en komt met het karakteristieke Chanoiraardewerk. In 1963 wordt Westraven overgenomen door De Porceleyne Fles in Delft. In 1994 verliest het ambachtelijk schilderen het van de transfertechniek.
Bron Internet



Als klein meisje ben ik opgegroeid met veel groen bij huis. Een groot park, een kanaal met een dijk erlangs. Dit zorgde voor veel verschillende bloemen en bloemetjes..... Ik plukte ze graag en bracht ze dan mee voor mijn moeder. Zij zette ze dan in een klein vaasje op het aanrecht. Dit was dat vaasje! Het vaasje was een huwelijksgeschenk voor mijn ouders, van een goede vriendin, opgemaakt met een bloemstukje. En nu staat deze alweer wat jaartjes bij mij thuis. Wanneer je goed kijkt op de foto's zie je dat het randje gebruikerssporen heeft. Zo mooi, vind ik de geschiedenis die dit vaasje met zich meedraagt.....! Af en toe komt er nog een klein geplukt of gekocht wild boeketje in, of gipskruid.



Hartelijk dank voor jullie lieve, enthousiaste complimenten op mijn vorige post. Dan nog een warm welkom voor alle nieuwe volgers..... Wens jullie allemaal een mooie week


_____


Wish you all a wonderful week 
 

LE STYLE © design by Blog Milk