lily of the valley



Lily of the valley in het Nederlands Lelietje van Dalen of Lelietje der Dalen



Betekenis: 
geluk, eenvoud, bescheidenheid

 
Het Lelietje der Dalen is de bloem van Saint Léonard. Hij trok zich terug in een klooster om daar te mediteren en te zoeken naar zielenrust. Een legende vertelt dat zijn rust verstoord werd door een draak. Er volgde een wild gevecht en uit iedere bloeddruppel die Saint Léonard verloor, ontstond een kelkje van de Lelietjes der Dalen.

Door zijn kleur, geur en uitzonderlijke vorm is de bloem bij uitstek hét symbool van reinheid en ontroering.  Het was op 1 mei 1561 dat koning Charles IX  de traditie begon om anderen Lelietjes der dalen te schenken als symbool van geluk. En sinds 1907 is dit gebruik gekoppeld aan de dag van de arbeid. In Frankrijk is het traditie gebleven om elkaar op deze dag een paar, met geurende klokjes bedekte takjes aan te bieden, als teken van geluk. Vaak als boeketje van drie takjes.

Ze groeien over het algemeen in het wild, op donkere plaatsen onder de bomen. Afgelopen week zag ik ze al weer staan bij het tuincentrum. Ik ben helemaal weg van dit kleine lieflijke plantje met een rijke geschiedenis. Zo heeft het Lelietje der Dalen een heerlijke tere zoete geur ..... Daardoor wordt het Lelietje der Dalen gebruikt in geurtjes. 

Zo geloofden ze vroeger ook dat: Jonge Lelietjes-der-dalen, voor zonsopgang geplukt, en aan het gezicht gewreven, de eigenschap had om zomersproeten te voorkomen. Ook op medisch gebied kreeg het Lelietje der Dalen in de zestiende en zeventiende eeuw groot aanzien als hart en hersenversterkend middel. Het Lelietje der Dalen schijnt in Midden en Oost Europa al heel lang gebruikt te worden tegen hartritmestoornissen.   

Het is nog wat vroeg voor dit plantje dat ook wel Meiklokje wordt genoemd. Dus nu half maart mag deze binnen in de Franse spoelkommen sfeer en geur verspreiden. Na de bloei krijgen deze Lelietjes der Dalen een schaduwrijk plekje in de tuin .....

 
Happy Day
 

LE STYLE © design by Blog Milk